Ardahan'da Çiftçilere Patates ve Kavılca Tohumu dağıtıldı

04 Mayıs 2022 08:54

Ardahan'da Çiftçilere Patates ve Kavılca Tohumu dağıtıldı

KARS PUSULA / ADEM ALP

Ardahan’da ‘Ata Tohum Kavılca Buğdayı Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘Alternatif Ürün Patates Üretiminin Farkındalığının Oluşturulması Projesi’ kapsamında, üreticilere kavılca buğdayı tohumu ve sertifikalı patates tohumu dağıtıldı.
Kafkas Arısı Üretim Eğitim Gen Merkezi Müdürlüğünde düzenlenen programa Vali Hüseyin Öner, Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Cineviz, KAGEM Müdürü Sinan Aydın, Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural ve üreticiler katıldı.
Tohumların dağıtılması dolayısıyla düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali Hüseyin Öner, hem çiftçilerimize daha fazla kazanç getirecek ve hem de atıl arazilerin ekilip biçilmesini, aynı zamanda ülkemizin ihtiyaç hissettiği buğday ve patates üretimi artırma gayretinde olduklarını belirtti. Dağıtılacak kavılca tohumu ile bir milyon 240 bin kilogram üretim yapılmasının hedeflendiğini dile getiren Vali Öner, “İlimizin tarım ve hayvancılık şehri olması gerçeğinden hareketle çeşitli projeleri hayata geçiriyoruz. Bugün çiftçilerimize dağıtımını yapacağımız projelerden kavılca buğdayı projesi 825 bin TL bütçeyle uyguluyoruz. Projenin 681.250 TL’si Bakanlık, 143.750 TL’si ise üreticilerin katkısıyla uygulanacak. Proje, 50.000 kilogram tohum ile 5 adet rotovatör alımını kapsamaktadır. Bu proje ile 2.222 dakar alanda kavılca ekimi yapılacaktır. Bu tohumlarla, 1.240.000 kilogram üretim yapılması hedeflenmektedir. Ayrıca iyi tarım yapan 60 çiftçimize 40 çiftçimiz daha eklenerek 100 çiftçimizin iyi tarım uygulamalarına dahil edilmesi sağlanacaktır.” dedi.
Patates üretiminin artırılması çalışmalarına da değinen Vali Öner, “Hayata geçirdiğimiz tohumluk patates projesiyle, münavebe sistemine uygun olan patates bitkisinin ekilişinin yapılmasını sağlayarak toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını iyileştirmek, toprakta organik madde miktarını artırmak, temel gıda ihtiyacını karşılamak ve patates üretiminin farkındalığını sağlamayı hedefliyoruz. Proje kapsamında 24 çiftçimize 1.000’er kilogram olmak üzere toplam 24.000 kilogram sertifikalı patates tohumu veriyoruz. 80 dakar alanda ekim yapılacak olup, 120.000 kilogram üretimi yapılacak ve  900.000 TL girdi sağlayacaktır. Ayrıca 100 çiftçimize de patates yetiştiriciliği kapsamında eğitimler verilecektir.” Diye konuştu.
Vali Hüseyin Öner, daha sonra şunları konuştu: “Projemizin hayırlı uğurlu olmasını ve çiftçilerimiz için bereketli bir hasat dönemine vesile olmasını diliyorum. İlimizde Tarımsal ve Hayvansal Üretimi arttırmaya, geliştirmeye, çiftçilerimizi desteklemeye yönelik projelerimiz ve çalışmalarımız devam edecektir. Projemizde emeği geçenlere teşekkür ediyor, çiftçilerimiz için bir kez daha hayırlı olmasını dileyerek hepinize saygılar sunuyorum.”
Vali Öner, konuşmasının ardından, hak sahibi çiftçilere temsili olarak, tohumluk patates ve tohumluk kavılca buğdayları teslim edildi.


Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.