Harakani Vakfından duyarsızlık örneği

KARS PUSULA / ADEM ALP

Bu Vakıf duyarsız!
Kars'ta, tarihi duvarlar yıkılmak üzere. Tarihi 12 Havariler Kilisesi "Kümbet Cami"yi çevreleyen ve koruduğu yapı kadar tarihi bir kimliği bulunan ihata duvarı yıkılmak üzere. 
Bir tarafı Kümbet Camiye diğer yönü ise Evliya Camiye bakan tarihi duvar yıkılmasıyla birlikte olası bir tarihi yapıda yok olabilir. Kars Kalesi bölgesinde yapılan çalışmalarla Kars'ın en önemli turizm rotası haline gelen bölgede birçok tarihi değer bulunuyor. Bunların en başında da harabe bir halde iken gün yüzüne çıkarılan Beylerbeyi Sarayı..
Sarayın hemen alt kısmında bulunan ve Kars'taki en eski tarihi yapı olma özelliğini taşıyan Tarihi 12 Havariler Kilisesi "Kümbet Cami" bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettikleri alan olarak biliniyor.
Aynı alan içerisinde bulunan ve papazın evi olarak bilinen tarihi bina geçtiğimiz yıl Harakani Vakfına satılmasının ardından bina vakıf tarafından özel ofis niteliğinde restore edildi. Binayı kullanmaya başlayan Harakani Vakfı'na ait olan alanda Objektiflerimize yansıyan görüntülerde tarihi yapıyı çevreleyen ihata duvarının her an yıkılacakmış gibi durması duyarsızlığın nu kadarına da pes dedirtiyor. Uzun zamandır Kars'ta varlığı ile yokluğu arasında bir fark bulunmayan Harakani Vakfı'nın bu tabloya müdahale edeceği yok gibi. Bölgede yapılan çalışmalara ek olarak tarihi ihata duvarının da restorasyonunun yapılması gerektiğine inanıyor ve Kars Valisi Türker Öksüz'ün bu konuda hassasiyetini bekliyoruz.  
 


20.04.2021 13:35:17