Alibeyoğlu'ndan Kars’ta sel baskınları ve çözüm önerileri

16 Nisan 2022 09:28

Alibeyoğlu'ndan Kars’ta sel baskınları ve çözüm önerileri

KARS PUSULA / ADEM ALP

Kars’ta, geçtiğimiz günlerde yaşanan ani kar erimeleri ve sel baskınları bir çok evde maddi hasara yol açtı.
Kars Belediyesi eski Başkanı Naif Alibeyoğlu, yaşanan sel baskınlarına karşı alınabilecek tedbirleri "Sel baskınları ve Çözüm önerileri" başlıklı bir yazı ile kaleme aldı. 
Alibeyoğlu; Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan kapısı konumundaki Kars akarsu vadileriyle ve önemli yükseltiler olan Allahüekber Dağları, Kısır Dağı, Akbaba Dağı, Aladağ, Aşağıdağ ve Yahni Dağı ile çevrelenmektedir.
Aylık ortalama yağış miktarı 20 kg/m2 ‘den başlamak suretiyle 80 kg/m2 lere ulaşabilmektedir. Özellikle karların erimesiyle şehir merkezimizin güneybatısından geçen Kars Çayı’nda, O’na bağlanan yan derelerde yükselmelere, taşmak suretiyle can ve mal kaybına sebebiyet verebilmektedir.
Bu sorunun kesin çözümü ile ilgili teknik danışmanlarımdan aldığım  bilgiler doğrultusunda;
Kars Çayı’nın membasında bir baraj yapmak suretiyle hem taşkınları sonlandırmak ve hayvancılıkta ülke ekonomisindeki yeri yadsınamaz şehrimizin hayvansal yem üretimine katkı sağlaması bakımından basınçlı sulama sisteminin inşa edilmesi büyük önem arz etmektedir. Konu ile ilgili olarak DSİ nin planlama ve proje çalışmasının devam ettiği bilinmektedir. Ancak uzun yıllar askıda bulunan bu projenin hayata geçirilmesi için artık kalıcı adımların atılması gerekmektedir.
Ayrıca Kars Çayı’na bağlanan Molla Ömer Deresi Taşkın Koruma Kanalında yer yer demiryolu ağı ile kesiştiği noktalarda dik kurbların bulunması suyun hızını kesmekte ve geriye doğru şişmek suretiyle taşkına neden olmaktadır.
Bu nedenle ilgili kurumlarca taşkın anında şehre su taşıyan ve yağış havzası fazla olan derelerde şehire girmeden kuşaklama kanalı veya taşkın sönümleyici yapıların yapımı çalışmalarına acilen başlanılmalıdır.
Bu proje ve düzenlemelerin biran önce  hayata geçirilmesi halinde ilimizde taşkın ile ilgili sorun kalmayacak ve değerli hemşehrilerimiz artık mağdur olmayacaklardır.
Saygılarımla…

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.