2021 Ağrı için yatırım yılı olacak

10 Şubat 2021 16:43

2021 Ağrı için yatırım yılı olacak

KARS PUSULA / ADEM ALP

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve İl Özel İdaresi işbirliğiyle bu yıl Ağrı’da yüzlerce kişinin istihdam edileceği yatırımlar hayata geçirilecek.

2021 yılı Ağrı için yatırım yılı olacak. Kurumların teşvikleri, destekleri ve güdümlü projeleri ile Gıdakent, Yem Fabrikası ve bin 200 ahırın yapılacağı besi işletmeleri kurulacak. Kurumlarla işbirliği olanaklarını geliştirmek ve kentte yapılacak yatırımlarla ilgili bilgi almak için Ağrı’ya gelen Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, Ağrı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Gökhan Özince ile Tarım ve Kırsal Kalkınma Birim Başkanı Sevgi Gündüz’le birlikte bazı kamu kurumlarını ziyaret etti. Ağrı Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin’i ziyaret eden Taşdemir, müdürlüğün çalışmaları ve bu yıl içerisinde kentte yapacağı yatırımlarla ilgili görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede, SERKA’da yeni kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınma Biriminin amaçları, hedefleri ve Ajansın yeni yapısı hakkında bilgi verilirken, İl Tarım ve Orman Müdürü Engin de, yaptıkları çalışmalarla destek ve teşvik alacakları kurumlara sunulmak ve uluslararası fonlardan faydalanmak üzere 28 adet proje hazırladıklarını söyledi. Engin, yem fabrikası, Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması, çiftçilere 5 yılda 750 bin koyun projesi ile modern tarıma geçişi hızlandıracak alet-ekipman alınması projeleri için bütçe ayırdıklarını söyledi. Görüşme sonrası SERKA Genel Sekreteri Taşdemir ve İl Müdürü Engin ile beraberindekiler önce Van-Ağrı karayolu üzerinde yapılacak olan Gıdakent bölgesini gezdi. Yöresel ürünlerin satılacağı Gıdakent SERKA ve İl Özel İdaresi işbirliğiyle hayata geçirilecek. İnşaatı bitirildikten sonra yatırımcılara tahsis edilecek ve yatırımcılar tarımsal ürünleri işleyip paketleyerek satabilecekler.

TÜRKİYE’DE İLK: TOKİ İLK KEZ AHIR İNŞA EDECEK

Kurum temsilcileri daha sonra Besi İşletmeleri Projesi’nin hayata geçirileceği bölgeyi gezdi. Ağrı kent merkezinde bulunan 1200 adet ahır şehir dışına çıkarılarak ortak bir alanda kümelenecek. Ağrı Belediyesi öncülüğünde yapılacak proje ile Mart ayında 416 ahır yapılacak. Türkiye’de bir ilk olan proje ile TOKİ tarafından 25 baş, 50 baş, 75 baş ve 100 baş hayvan kapasiteli besi işletmeleri inşa edilecek. Bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte bu alanda et entegre tesisi, biyogaz tesisi ve hayvan hastanesi projelerinin de uygulanması planlanıyor. SERKA Genel Sekreteri Taşdemir ve beraberindekiler daha sonra TKDK İl Koordinatörü Murat Keskin ile görüştü. Kurumların yapısı ve çalışmaları hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunulurken, Keskin TKDK’nın mevcut destekleri hakkında bilgi verdi. Keskin, destek programları kapsamında süt, et ve yumurta sektörlerine, peynir altı suyu, kaz sektörü, kırmızı et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması projelerine destek vereceklerini söyledi.

Görüşmelerin ardından kurumlar, Ağrı’daki tarım ve hayvancılık sektörünün daha da geliştirilmesi için hayata geçirilecek projelerin görüşülmesi ve yeni stratejilerin geliştirilmesi amacıyla SERKA öncülüğünde toplantı yapılmasını kararlaştırdı.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.